Λιανεμπόριο: Σε malls και πολυκαταστήματα όλο το “χαρτί” της κατανάλωσης στην Ελλάδα

Παρά τη χαμηλή προσφορά οργανωμένων εμπορικών χώρων, οι μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις προσελκύουν σημαντικό μέρος της κατανάλωσης

Mall Athens © lamdadev

Σε βασικό μοχλό κατανάλωσης για την ελληνική αγορά εξελίσσονται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα εμπορικά πάρκα και τα πολυκαταστήματα, σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα υπολείπεται σημαντικά σε οργανωμένους εμπορικούς χώρους λιανικής πώλησης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η χαμηλή πυκνότητα malls, σε συνδυασμό με τα εμπόδια εισόδου για νέες αναπτύξεις, αποτελούν δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά των μεγάλων εμπορικών χώρων, που παρόλ’ αυτά κυριαρχούν ως προτίμηση των καταναλωτών.

Πρώτη στη σχετική εικόνα βρίσκεται η Lamda Development, η οποία μέσω των εμπορικών της κέντρων έχει διαμορφώσει έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες κερδοφορίας του ομίλου. Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας για τη χρήση 2025, τα εν λειτουργία malls της Lamda πέτυχαν Operating Malls EBITDA ύψους 90 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το χαρτοφυλάκιο. Σε προσαρμοσμένη βάση, συνυπολογίζοντας ενδοομιλικές χρεώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση.

Η ισχυρή εικόνα δεν περιορίζεται στην κερδοφορία. Οι πωλήσεις των μισθωτών στα εμπορικά κέντρα της Lamda ανήλθαν στα 910 εκατ. ευρώ, επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας ότι τα μεγάλα malls εξακολουθούν να λειτουργούν ως βασικοί προορισμοί αγορών, ψυχαγωγίας και εστίασης. Παράλληλα, η εισπραξιμότητα των μισθωμάτων κινήθηκε σχεδόν στο 100%, ενώ η πληρότητα διαμορφώθηκε στο 99%, στοιχεία που αναδεικνύουν τόσο την ανθεκτικότητα του μοντέλου όσο και το σταθερό ενδιαφέρον των retailers για παρουσία στα συγκεκριμένα ακίνητα.

LAMDA DEVELOPMENT

Lamda Development © ΔΤ

Η χαμηλότερη διείσδυση ανά κάτοικο στην Ευρώπη, για τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα

Η δυναμική αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί η χαμηλή πυκνότητα εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα. Με βάση στοιχεία της Savills και της Cushman & Wakefield για το 2025, η χώρα διαθέτει μόλις 59 τετραγωνικά μέτρα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας εμπορικών κέντρων ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στα 263 τετραγωνικά μέτρα. Η Ελλάδα, δηλαδή, βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο από το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παρά τη χαμηλή προσφορά οργανωμένων εμπορικών χώρων, οι μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις είναι εκείνες που προσελκύουν σημαντικό μέρος της κατανάλωσης. Η συγκέντρωση πολλών μαρκών σε έναν χώρο, η ευκολία της επίσκεψης, η εστίαση και η ψυχαγωγία, αλλά και η μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύς των οργανωμένων αναπτύξεων έναντι μεμονωμένων λιανεμπορικών επιχειρήσεων, δημιουργούν συνθήκες υπεροχής για τα malls, τα retail parks και τα πολυκαταστήματα.

Αυξήθηκαν οι επισκέψεις και ο τζίρος στα εμπορικά πάρκα της Trade Estates

Σημαντική άνοδο καταγράφει και η Trade Estates, με τα εμπορικά της πάρκα να ενισχύουν την παρουσία τους στην αγορά. Κατά το α’ τρίμηνο του 2026, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά πάρκα της εταιρείας ανήλθαν σε 5,2 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Οι συνολικές πωλήσεις των καταστημάτων διαμορφώθηκαν στα 115,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9,5%, ενώ σε ίδια σημεία η αύξηση ήταν 4,6%. Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Florida 1 Retail Park στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, το Smart Park στα Σπάτα, τα Top Parks σε Πάτρα και Ηράκλειο, καθώς και το εμπορικό πάρκο στην οδό Πειραιώς.

Smart Park

Smart Park © smartpark

Ανοδική η πορεία και για τα River WestMare West

Θετική εικόνα καταγράφει και η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, μέσω των εμπορικών κέντρων River West-River West Open στη λεωφόρο Κηφισού και Mare West στην Κόρινθο. Σε πρόσφατη παρουσίαση προς επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κουτσοποδιώτης, ανέφερε ότι, παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, τα στοιχεία έως και τον Απρίλιο δείχνουν αυξημένη επισκεψιμότητα στο πρώτο τετράμηνο του 2026 σε σχέση με το 2025. Όπως σημείωσε, με βάση και τα δεδομένα των μισθωτών, η καταναλωτική συμπεριφορά δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά μέχρι στιγμής, αν και η εταιρεία παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Noval Property - Βιοχάλκο: Οι αγορές νέων ακινήτων κι επέκταση του River West

River West © riverwest.gr

Τα δεδομένα για τα πολυκαταστήματα Attica

Ανοδική ήταν και η πορεία των πολυκαταστημάτων Attica, συμφερόντων της Ideal Holdings, τα οποία βρίσκονται καθ’ οδόν για την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 2025 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 244,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 12,3 εκατ. ευρώ ή 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 30,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11%. Η ωρίμανση της επένδυσης για την επέκταση του καταστήματος στο CityLink, οι ανακαινίσεις στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και η συνεχής αναβάθμιση του δικτύου ενισχύουν τη θέση των Attica ως του μοναδικού premium πολυκαταστήματος στην ελληνική αγορά.

Τα φυσικά καταστήματα των Attica υποδέχθηκαν 6,9 εκατ. επισκέπτες, με αύξηση επισκεψιμότητας 1%, ενώ ενισχυμένη ήταν και η αγοραστική κίνηση από ταξιδιώτες τρίτων χωρών, με τις πωλήσεις Tax Free να αυξάνονται κατά 5%. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν και η επίδοση του ηλεκτρονικού καταστήματος, attica shop, το οποίο κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 29%, ως αποτέλεσμα της συνεχούς διεύρυνσης της online προϊοντικής γκάμας. Η συνολική εικόνα καταδεικνύει ότι παρά τις πιέσεις στην κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημα, οι μεγάλοι οργανωμένοι χώροι λιανικής εξακολουθούν να συγκεντρώνουν ισχυρή εμπορική δυναμική.

attica

Πολυκαταστήματα attica © attica