Μπορεί η Ελλάδα να ζει τα τελευταία χρόνια έναν πρωτοφανή επενδυτικό πυρετό στα data centers, όμως η ένταση αυτής της κούρσας δεν έχει περάσει ακόμη με την ίδια δυναμική στους ισολογισμούς των εταιρειών του κλάδου. Τα οικονομικά στοιχεία του 2025 για τρεις από τους παίκτες της αγοράς, Digital Realty Hellas, Sparkle Greece και Lancom, αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την απόσταση: οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακές υποδομές τρέχουν, ωστόσο οι επιδόσεις σε τζίρο και κέρδη δεν ακολουθούν με την ίδια ταχύτητα.
Η εικόνα δεν είναι ενιαία. Η Digital Realty, ο μεγαλύτερος από τους τρεις σε όρους κύκλου εργασιών, έκλεισε το 2025 με σχεδόν αμετάβλητες πωλήσεις και χαμηλότερη τελική κερδοφορία, συνεχίζοντας ένα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα. Η Sparkle κατέγραψε μικρή υποχώρηση σε έσοδα και EBITDA, περιορίζοντας ωστόσο τις ζημιές της και αυξάνοντας σημαντικά τα υπό κατασκευή πάγια. Στον αντίποδα, η Lancom εμφάνισε διψήφια αύξηση τζίρου και ισχυρή κερδοφορία, ενώ παράλληλα προχωρά την επέκταση των υποδομών της.
Πρόκειται για εταιρείες διαφορετικού μεγέθους και επιχειρηματικού μοντέλου, ενώ τα δημοσιευμένα μεγέθη δεν αποτελούν σε όλες τις περιπτώσεις αμιγώς έσοδα από data centers. Ειδικά στη Lancom αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων της -cloud, data center, τηλεπικοινωνίες και κυβερνοασφάλεια- και όχι αποκλειστικά τη δραστηριότητα των κέντρων δεδομένων.
Digital Realty: Οριακή αύξηση τζίρου, στο φουλ οι επενδύσεις

Αλέξανδρος Μπεχράκης, Managing Director της Digital Realty Greece
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση της απόστασης ανάμεσα στην επενδυτική ένταση και στην τρέχουσα οικονομική επίδοση αποτελεί η Digital Realty Hellas, η οποία έχει επενδύσει ήδη πάνω από 450 εκατ. στην ελληνική αγορά. Ο κύκλος εργασιών της ελληνικής θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου διαμορφώθηκε το 2025 σε 22,899 εκατ. ευρώ, από 22,624 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση μόλις 1,55%. Το μικτό κέρδος, αντίθετα, ενισχύθηκε στα 5,079 εκατ. ευρώ, από 4,425 εκατ. ευρώ. Στην τελική γραμμή, τα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν στις 414.695 ευρώ, έναντι 824.084 ευρώ το 2024, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν σε 1,999 εκατ. ευρώ, από 1,095 εκατ. ευρώ. Η ίδια η διοίκηση συνδέει τη μείωση της κερδοφορίας κυρίως με την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους.
Την ίδια στιγμή, όμως, η επενδυτική μηχανή δούλευε στο φουλ. Οι προσθήκες παγίων έφθασαν μέσα στη χρήση τα 35,2 εκατ. ευρώ, μετά από 37,255 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ τα υπό κατασκευή πάγια διαμορφώθηκαν στο τέλος του έτους σε 78,091 εκατ. ευρώ. Η κλίμακα είναι ενδεικτική: μόνο οι επενδύσεις μιας χρονιάς ήταν μεγαλύτερες από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας.
Η ένταση του επενδυτικού προγράμματος αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία ενισχύει τη χρηματοδοτική της βάση. Στο τέλος του 2025 ο συνολικός δανεισμός ανερχόταν σε 91,886 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 83,386 εκατ. ευρώ ήταν μακροπρόθεσμος και 8,5 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμος.
Παράλληλα, μέσα στη χρήση πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 28,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο της Digital Realty Hellas να ανέλθει στα 71,319 εκατ. ευρώ, από 42,819 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την ενδοομιλική χρηματοδότηση, αποτυπώνει το μέγεθος των κεφαλαίων που κινητοποιούνται για την ανάπτυξη των νέων υποδομών.
Sparkle: Μικρότερος τζίρος, αλλά και μικρότερες ζημιές

Οι υποδομές της Sparke στη Μεταμόρφωση
Στη Sparkle Greece, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα της ιταλικής Sparkle, η εικόνα του 2025 έχει δύο όψεις: ελαφρά υποχώρηση των λειτουργικών επιδόσεων, αλλά ταυτόχρονα συνέχιση της επενδυτικής ανάπτυξης των υποδομών. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 15,524 εκατ. ευρώ, έναντι 15,723 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ το EBITDA υποχώρησε στα 3,788 εκατ. ευρώ, από 4,137 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να περιορίζεται στο 24,40%, από 26,32%.
Η εικόνα ήταν καλύτερη στην τελική γραμμή, καθώς η εταιρεία περιόρισε τις ζημιές προ φόρων στα 1,416 εκατ. ευρώ, από 2,072 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Στην αποκλιμάκωση των ζημιών συνέβαλε και η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στις 870 χιλ. ευρώ, από 1,445 εκατ. ευρώ το 2024.
Πίσω, πάντως, από τη μικρή κάμψη των αποτελεσμάτων, η Sparkle συνέχισε να «χτίζει» την επόμενη ημέρα των υποδομών της. Τα υπό κατασκευή πάγια αυξήθηκαν στο τέλος του 2025 στα 5,183 εκατ. ευρώ, από 1,007 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς μέσα στη χρήση προστέθηκαν περίπου 4,176 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Οι επενδύσεις αυτές συνδέονται, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, με τη διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και τον εξοπλισμό του data center στην Ερμού 39, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2026. Η Sparkle, άλλωστε, διαθέτει ήδη τέσσερα ιδιόκτητα data centers στην Ελλάδα, με τις υποδομές της να βρίσκονται σε Μεταμόρφωση, Κορωπί και Χανιά, ενώ δραστηριοποιείται παράλληλα σε υπηρεσίες colocation, business continuity, cloud και τηλεπικοινωνιών.
Lancom: Τζίρος +23,8% και καθαρά κέρδη 1,68 εκατ. ευρώ

Γιώργος Νώλης, ιδρυτής και CEO της Lancom Ltd
Στον αντίποδα της σχεδόν στάσιμης ή ελαφρώς πτωτικής εικόνας των δύο μεγαλύτερων εταιρειών, η Lancom έκλεισε το 2025 με ισχυρή ανάπτυξη. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 8.361.251,79 ευρώ, έναντι 6.753.689,17 ευρώ το 2024, καταγράφοντας αύξηση 23,80%.
Το μικτό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 11,64%, στα 5.137.201,22 ευρώ, από 4.601.632,56 ευρώ. Το δε EBITDA διαμορφώθηκε σε 2.814.281,25 ευρώ, το EBIT σε 2.170.946,99 ευρώ, τα κέρδη προ φόρων σε 2.164.518,45 ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 1.678.932,14 ευρώ.
Η εταιρεία συνεχίζει το Phase II του Balkan Gate Thessaloniki, έχει αποκτήσει “πάτημα” στην Κρήτη, ενώ προχωρά και την ανάπτυξη νέου ιδιόκτητου τηλεπικοινωνιακού δικτύου προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα, έργο το οποίο -σύμφωνα με τη διοίκηση- έχει ολοκληρωθεί ήδη σε ποσοστό 35%.
«Τα αποτελέσματα του 2025 αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη εμπορική ανάπτυξη της Lancom και τη δυναμική της παρουσίας της στην αγορά, σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία παράλληλα ενισχύει συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό της και επιταχύνει σημαντικές επενδύσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές», αναφέρει η διοίκηση της βορειοελλαδικής εταιρείας.
Πρακτικά τα αποτελέσματα και των εταιρειών δείχνουν την ουσία της σημερινής φάσης του ελληνικού data center boom: η επένδυση προηγείται της πλήρους εμπορικής απόδοσης. Οι νέες εγκαταστάσεις απαιτούν σημαντικά κεφάλαια πριν αρχίσουν να συνεισφέρουν πλήρως στον κύκλο εργασιών, ενώ στο μεσοδιάστημα το κόστος χρηματοδότησης και οι αποσβέσεις μπορούν να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης
Συνολικά, η ελληνική αγορά data centers αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, αφού εκτιμάται ότι θα “τρέχει” με διπλάσιο ρυθμό έναντι της Ευρώπης έως το 2031, με την Ελλάδα να κατακτά μια θέση ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης. Σύμφωνα με νέα έκθεση της European Data Centre Association (EUDCA), η ανάπτυξη πανευρωπαϊκά μετατοπίζεται σταδιακά προς νέες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες που καταγράφουν την ταχύτερη ανάπτυξη, καθώς η βελτίωση της συνδεσιμότητας και οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές αναβαθμίζουν τη θέση της στον περιφερειακό χάρτη.
Η μελέτη προβλέπει ότι η δυναμικότητα των colocation data centers στη χώρα μας θα αυξηθεί από 31 MW το 2025 σε 208 MW έως το 2031, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 33%, σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στο 17% το εξεταζόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης (State of European Data Centers 2026) προειδοποιούν ότι η διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ισχύος και η ταχύτητα των αδειοδοτήσεων θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν αν οι επενδύσεις αυτές θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους.
Οι προβλέψεις για ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς αντανακλούν την έντονη επενδυτική κινητικότητα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην ελληνική αγορά, έλκοντας σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές από διεθνείς ομίλους, με έργα που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης: από το cloud region της Microsoft μέχρι το campus της Data4 και από τις επενδύσεις της Digital Realty σε Αττική και Κρήτη μέχρι τη Local Zone της Amazon Web Services στην Αθήνα, τα mega projects της ΔΕΗ, αλλά και τα αντίστοιχα αραβικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, νέα σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη και από άλλους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα αποκτά σταδιακά μεγαλύτερη βαρύτητα στον χάρτη των ψηφιακών υποδομών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
