Σιτηρά: Ρεκόρ στις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά μετά το εμπάργκο της Ινδίας

Η τιμή του σιταριού κατέρριψε σήμερα ένα απόλυτο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, κλείνοντας στα 438,25 ευρώ ο τόνος

Σιτηρά © 123rf

Η τιμή του σιταριού κατέρριψε σήμερα ένα απόλυτο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, κλείνοντας στα 438,25 ευρώ ο τόνος, μετά την ανακοίνωση το Σάββατο του εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών της.

«Είναι ένα απόλυτο ρεκόρ σε όλες τις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Euronext. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται στις 7 Μαρτίου 2022 με το σιτάρι να κλείνει στα 422,50 ευρώ ο τόνος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταμιέν Βερσάμπρ, χρηματιστής της εταιρίας Inter-Courtage.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε, το Σάββατο, την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά, έπειτα από -όχι και τόσο- αισιόδοξες προβλέψεις για καλή σοδειά.

Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.