Παγκόσμιο sell-off στα ομόλογα, έπληξε και την Ιαπωνία

Στα υψηλότερα επίπεδο από το 2008 οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε όλες τις δυτικές οικονομίες, στο 3% η απόδοση του ιαπωνικού

Ομόλογα καταστροφής © magnific.com

Νέο κύμα πιέσεων σαρώνει τις διεθνείς αγορές ομολόγων, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τους φόβους για άνοδο του πληθωρισμού ενώ οι επενδυτές τιμολογούν περισσότερες πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη FED και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Το παγκόσμιο sell-off επεκτάθηκε σήμερα Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας. Η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς άγγιξε το 3% για πρώτη φορά από το 1996, σηματοδοτώντας μία ιστορική αλλαγή για μια αγορά που επί πολλά χρόνια είχε εξαιρετικά χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του δείκτη του Bloomberg για τα παγκόσμια κρατικά ομόλογα αυξήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, φτάνοντας στο 3,72%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων έχουν οδηγήσει την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Η ομιλία Warsh άλλαξε τις προσδοκίες

Ο τελευταίος καταλύτης που έδωσε ξανά ώθηση στην άνοδο των αποδόσεων ήταν, σύμφωνα με το Bloomberg, η ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Κέβιν Γουόρς, στο ετήσιο συνέδριο του Τζάκσον Χολ. Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε τη δέσμευσή του να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πάνω από τον στόχο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας επί πέντε xρόνια.

Η τοποθέτησή του οδήγησε μεγάλους επενδυτικούς οίκους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. Οικονομολόγοι της Barclays και της Société Générale εκτιμούν πλέον ότι η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος, ενδεχόμενο που δεν περιλαμβανόταν προηγουμένως στα βασικά τους σενάρια.

«Οι αγορές τιμολογούν την άνοδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως», ανέφερε στο Bloomberg η Idanna Appio, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου και ανώτερη αναλύτρια της First Eagle Investments. Όπως σημείωσε, οι επενδυτές επανεξετάζουν σταδιακά το επίπεδο στο οποίο μπορεί να διαμορφωθεί το ουδέτερο επιτόκιο, δηλαδή το κόστος χρήματος που ούτε επιβραδύνει ούτε ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα.

Το πετρέλαιο ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις

Στην επιδείνωση του κλίματος έχει συμβάλλει και η νέα ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Η αγορά φοβάται ότι η επιστροφή στη θερμή πολεμική αναμέτρηση μπορεί να προκαλέσει  παρατεταμένες διαταραχές στις ενεργειακές ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ, οδηγώντας ακόμη υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

Αρκετοί νυν και πρώην αξιωματούχοι των δύο χωρών εκτιμούν ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να διαρκέσει μήνες. Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, θα διατηρήσει ψηλά το ενεργειακό κόστος, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους τους.

Οι πιέσεις στα ομόλογα, πάντως, είχαν αρχίσει πριν από τη νέα άνοδο του πετρελαίου. Οι επενδυτές ανησυχούν εδώ και μήνες για τις υψηλές δημόσιες δαπάνες και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στις δυτικές οικονομίες π.χ. στις  ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως αποτέλεσμα, ζητούν υψηλότερες αποδόσεις για τα μακροπρόθεσμά ομόλογά τους.

Ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων του Bloomberg καταγράφει απώλειες 0,9% από την αρχή του έτους, μετά την άνοδο κατά 6,8% που είχε σημειώσει το 2025.

Στροφή και από τις άλλες κεντρικές τράπεζες

Η αλλαγή στις προσδοκίες δεν περιορίζεται στη Fed. Στην Ιαπωνία, τα overnight index swaps υποδεικνύουν 92% πιθανότητες ανόδου των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας έως τον Σεπτέμβριο, ενώ μια κίνηση κατά ένα σκαλοπάτι τον Οκτώβριο έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

Στην Αυστραλία, τα ισχυρότερα από τις προβλέψεις στοιχεία για τον πληθωρισμό ώθησαν τους traders να αυξήσουν τα στοιχήματα για τέταρτη αύξηση επιτοκίων μέσα στη χρονιά. Η απόδοση του 10ετούς αυστραλιανού ομολόγου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.

Στην Ιαπωνία, η δημοπρασία 10ετών ομολόγων εμφάνισε ζήτηση αντίστοιχη με τον μέσο όρο των τελευταίων 12 μηνών, χωρίς να σταματήσει όμως η άνοδος των αποδόσεων. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, το περιβάλλον για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα παραμένει ιδιαίτερα δυσμενές, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός συνδυάζεται με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

 

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!