“Απέναντι” στην Diana και οι τρεις σύμβουλοι στη μάχη για την Genco

Τρία στα τρία κέρδισε από τις εταιρείες παροχής συμβουλών πληρεξουσίου η αμερικανική ναυτιλιακή, βάζοντας δύσκολα στην προσπάθεια της Σ. Παληού να επιτύχει την πολυπόθητη εξαγορά

Σεμίραμις Παληού © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ
Η αμερικανική εταιρεία μεταφοράς ξηρού φορτίου Genco Shipping & Trading εξασφάλισε την υποστήριξη και των τριών κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλών προς μετόχους στη διαμάχη της με την ελληνική Diana Shipping.

Η Genco, εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε και η τελευταία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, η Institutional Shareholder Services (ISS), συνιστά στους μετόχους να επανεκλέξουν τα υφιστάμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και να μην υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο υποψηφίων που προτείνει η εταιρεία της Σεμιράμιδος Παληού στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας.

Η Genco έχει ήδη απορρίψει τρεις προσφορές εξαγοράς των μετοχών της από τη Diana, η οποία επίσης είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία καλεί τους μετόχους να επανεκλέξουν και τους έξι υφιστάμενους διευθυντές στις 18 Ιουνίου.

Η ISS θεωρείται η πιο επιδραστική φωνή για τους θεσμικούς επενδυτές. Οι άλλες δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου, οι Glass Lewis και Egan-Jones Ratings Company, είχαν ήδη ταχθεί υπέρ της Genco.

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, η ISS ανέφερε: «Φαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο ανταποκρίνεται κατάλληλα. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει καθορίσει μια σαφή πορεία προς τα εμπρός, παρουσιάζοντας αντικειμενικά κριτήρια για πιθανή διαπραγμάτευση, τα οποία δεν φαίνονται παράλογα δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος της αγοράς».

Η ISS πρόσθεσε ότι η πιο πρόσφατη προσφορά της Diana «δεν φαίνεται να αποτελεί λογική αφετηρία για διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αναθεωρημένες προσφορές της Diana ήταν λιγότερο ελκυστικές, καθώς σχεδιάστηκαν για να συμβαδίζουν με την αγορά και όχι να την ξεπερνούν.

«Η πλευρά της Diana δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πειστικό επιχείρημα υπέρ της αλλαγής», σημείωσε η ISS.

Παράλληλα, η εταιρεία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Diana ότι η μετοχή της Genco θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 20%-30% εάν απορριφθεί η προσφορά της.

«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη βάση αυτών των ισχυρισμών. Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία της», ανέφερε.

Την Παρασκευή, η Genco ανακοίνωσε ότι και η Glass Lewis είχε ταχθεί υπέρ της θέσης της. Η εταιρεία δήλωσε ικανοποιημένη που και οι τρεις ανεξάρτητοι σύμβουλοι ψήφου υποστηρίζουν τη στρατηγική της, υποστηρίζοντας ότι αναγνωρίζουν πως η Genco «βρίσκεται στη σωστή πορεία υλοποίησης της ολοκληρωμένης στρατηγικής δημιουργίας αξίας, η οποία προσφέρει ανώτερες αποδόσεις στους μετόχους και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη».

Η Glass Lewis σημείωσε ότι η τρέχουσα προσφορά των 24,80 δολαρίων ανά μετοχή παραμένει περίπου 2 δολάρια χαμηλότερη από τον μέσο και διάμεσο υπολογισμό της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV) των αναλυτών και δεν περιλαμβάνει premium εξαγοράς (control premium).

«Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική λειτουργική δυναμική της εταιρείας και τις προοπτικές της ως αυτόνομης επιχείρησης, η απόρριψη της προσφοράς από το διοικητικό συμβούλιο φαίνεται δικαιολογημένη προς το παρόν», ανέφερε.

Η Diana υποστηρίζεται από την ελληνική Star Bulk Carriers, συμφερόντων Πέτρου Παππά, η οποία θα αποκτούσε 16 από τα πλοία της Genco σε περίπτωση επιτυχούς εξαγοράς.

Η ελληνική πλευρά έχει κατηγορήσει τη Genco ότι άλλαξε τον τρόπο παρουσίασης ανεξάρτητων εκτιμήσεων για την καθαρή αξία ενεργητικού της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Diana υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί η διαμάχη γύρω από το NAV μέσω μιας αντικειμενικής διαδικασίας αποτίμησης βασισμένης στην αγορά. Ειδικότερα, πρότεινε κάθε εταιρεία να επιλέξει έναν ναυλομεσίτη/χρηματιστηριακό σύμβουλο και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε τρίτο ανεξάρτητο σύμβουλο.

«Η Diana είναι έτοιμη να δεσμευτεί από μια τέτοια διαδικασία και, εάν η Genco είναι βέβαιη για τους δικούς της αριθμούς, θα πρέπει να είναι και εκείνη πρόθυμη να το πράξει», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Diana Σεμίραμις Πααληού.