Η Ευρώπη εγκλωβισμένη σε τρία μεγάλα διλήμματα: Πόλεμος στην Ουκρανία, εμπορική μάχη με Κίνα και 7ετής προϋπολογισμός

Η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη σε ένα περιβάλλον γεωοικονομικών συγκρούσεων. Τα απόνερα της Συνόδου Κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σύνοδο κορυφής της ΕΕ ©ΑΠΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ζήσαν δυνατές στιγμές έντασης στη σύνοδο κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο της G7 στο Εβιάν της Γαλλίας και τα μηνύματα που εξέπεμψαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι ηγέτες των εφτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη.

Σε ένα περιβάλλον έντονων αποκλίσεων μεταξύ των κρατών-μελών για τον ευρωπαϊκό 7ετή προϋπολογισμό, την κοινή αμυντική στρατηγική και ασφάλεια, τη στάση τους απέναντι στις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες και μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες κολύμπησαν σε θολά νερά με πολλές διαφωνίες για τον τρόπο που θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, παρά την προσπάθεια να εμφανιστούν ότι προχωρούν με κοινό ρυθμό στα κρίσιμα θέματα ώστε να ανταγωνιστούν ΗΠΑ και Κίνα σε μια σειρά μέτωπα στη διεθνή σκακιέρα.

Συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολές στα Στενά του Ορμούζ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτεί κοινή χρηματοδότηση και όχι αποκλειστικά εθνικές λύσεις. Τόνισε ότι η άμυνα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ευρωπαϊκό κοινό αγαθό», σε αντίστιξη με κράτη που προκρίνουν πιο περιορισμένα σχήματα συνεργασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Αθήνα έδωσε έμφαση στη σταθερότητα των ενεργειακών τιμών και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συνδέοντας την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε αποστολές στα Στενά του Ορμούζ, υπό την προϋπόθεση διεθνούς νομιμοποίησης.

Μεταναστευτικό και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Την ίδια στιγμή, 19 κράτη-μέλη, με επιστολή που συνυπογράφουν Ελλάδα και Κύπρος, ζητούν τη δημιουργία κέντρων επιστροφών σε τρίτες χώρες για παράτυπους μετανάστες. Η πρόταση στοχεύει σε λειτουργικές δομές έως το 2027 και συνοδεύεται από αίτημα για ευρωπαϊκή οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη, στο πλαίσιο μιας πιο αυστηρής κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

Σκληρή ήταν η πόλωση για την οικονομία, στο σκέλος των διαπραγματεύσεων για τον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Αρκετές από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά αντέδρασαν έντονα σε συμβιβαστική πρόταση της Κύπρου, η οποία προβλέπει περιορισμένη μείωση των δαπανών κατά μόλις 2%. Επικεφαλής των επικριτών εμφανίζεται η Σουηδία, με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον να δηλώνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται «καλύτερο και όχι μεγαλύτερο προϋπολογισμό», χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο σχέδιο μη αποδεκτό.

Μητσοτάκης, φον ντερ Λάιεν ©

Σχίσμα για τον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Το σχίσμα είναι εμφανές. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι χώρες του Βορρά και της Δυτικής Ευρώπης που υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι πρέπει να επαναπροσανατολιστούν προς τις νέες γεωοικονομικές ανάγκες, από την άλλη πλευρά, οι χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης υπερασπίζονται τη διατήρηση ισχυρής χρηματοδότησης για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα προγράμματα συνοχής, τα οποία αποτελούν βασικό εργαλείο στήριξης λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών.

Οι υποστηρικτές της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού μοντέλου δαπανών υποστηρίζουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τις ΗΠΑ και την Κίνα εάν συνεχίσει να διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της σε παραδοσιακές πολιτικές.

Αντίθετα, ζητούν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την έρευνα, την τεχνολογία, την αμυντική βιομηχανία, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις στρατηγικές επενδύσεις.

Οι χώρες που υπερασπίζονται τις πολιτικές συνοχής αντιτείνουν ότι η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση παραμένει προϋπόθεση για τη σταθερότητα της Ένωσης. Επισημαίνουν επίσης ότι τα σχετικά κονδύλια μπορούν να αξιοποιηθούν για νέους στόχους, όπως η αμυντική θωράκιση, η στέγαση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η συζήτηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς οι ηγέτες γνωρίζουν ότι η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 27 κρατών-μελών και στη συνέχεια έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καθώς η Ευρώπη εισέρχεται σε μια περίοδο εντονότερου παγκόσμιου ανταγωνισμού, η συζήτηση για την Κίνα και τον νέο προϋπολογισμό αποκαλύπτει το κεντρικό δίλημμα της εποχής: η EE αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κινηθεί πιο αποφασιστικά για να διατηρήσει την γεωοικονομική της επιρροή, παραμένει όμως βαθιά διχασμένη ως προς τον τρόπο και το κόστος αυτής της μετάβασης.

Διαφωνίες με γεωοικονομική βαρύτητα

Οι διαφωνίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω του εκλογικού ημερολογίου. Διπλωμάτες προειδοποιούν ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις που επίκεινται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Σουηδία ενδέχεται να περιπλέξουν περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις, μετατρέποντας τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε πεδίο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο πολιτικών ανακατατάξεων στη Γαλλία. Μια πιθανή επικράτηση του Ζορντάν Μπαρντελά στις προεδρικές εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση της γαλλικής συνεισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αυξάνοντας τις πιέσεις στους υπόλοιπους εταίρους.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ενιαία γραμμή για Ουκρανία, νέα πίεση στη Ρωσία…

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες παραμένουν διχασμένοι και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οι επαφές του επιτελείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα με τη Μόσχα προκάλεσαν αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ΕΕ για τη διαχείριση των σχέσεων με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την πλήρη στήριξή του προς την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια στο Κίεβο για όσο διάστημα χρειαστεί. Οι ηγέτες των «27» υπογράμμισαν ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων διά της βίας.

Παράλληλα, η ΕΕ χαιρέτισε την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Ουκρανίας, μετά το άνοιγμα της πρώτης διαπραγματευτικής δέσμης τον Ιούνιο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας και τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης, με έμφαση σε συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά, drones και πυραύλους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τη νέα κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων κατά ουκρανικών πόλεων και ενεργειακών υποδομών, καθώς και περιστατικά που επηρέασαν κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η συντριβή ρωσικού drone σε κατοικία στη Ρουμανία. Παράλληλα, κάλεσαν για την ταχεία υιοθέτηση νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κατά του λεγόμενου «σκιώδους στόλου».

Στο πεδίο της άμυνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε ως στρατηγικό στόχο την ουσιαστική ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ετοιμότητας έως το 2030. Οι «27» ζήτησαν αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και επιτάχυνση επενδύσεων σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τα drones, τα συστήματα αεράμυνας, οι διαστημικές δυνατότητες και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Παράλληλα, επανέλαβαν ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πυλώνα της συλλογικής άμυνας στην Ευρώπη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ ©ΑΠΕ

… αλλά διχασμός για το διάλογο της Ευρώπης με το Πούτιν

Ωστόσο στο παρασκήνιο της συνόδου κορυφής εκφράστηκαν εσωτερικές διαφωνίες για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης και διαλόγου με τη Μόσχα ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως μετέδωσε το Politico, o πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς έγινα μαλλιά κουβάρια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, για τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στις επαφές συνεργατών του Κόστα με Ρώσους αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια περίοδο κατά την οποία οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία παραμένουν σε αδιέξοδο.

Παρίσι και Βερολίνο υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμη έρθει η κατάλληλη στιγμή για απευθείας πολιτική προσέγγιση του Βλαντίμιρ Πούτιν και εκτιμούν ότι, όταν ανοίξει παράθυρο διαπραγματεύσεων, τον κεντρικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβει το σχήμα «E3» – Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά, αρκετά κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ του Κόστα, υποστηρίζοντας ότι μόνο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διαθέτουν τη νομιμοποίηση να εκπροσωπήσουν συλλογικά τους «27» σε μια ενδεχόμενη διπλωματική διαδικασία με τη Ρωσία.

Η αντιπαράθεση ανέδειξε ευρύτερες διαφωνίες για την ευρωπαϊκή στρατηγική έναντι του Κρεμλίνου, αλλά και για το ποιος έχει την πολιτική αρμοδιότητα να μιλά εξ ονόματος της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι επιδιώκουν τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα και όχι μια βιώσιμη ειρηνευτική διευθέτηση.

Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μια περίοδο αυξημένων γεωοικονομικών προκλήσεων και εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού. Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, της οικονομικής ασφάλειας και της τεχνολογικής καινοτομίας, με στόχο τη διατήρηση της ευημερίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Οι «27» υπογράμμισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στην ενιαία αγορά, περιορισμού των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και ταχύτερης αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην προώθηση της Ενεργειακής Ένωσης και στην ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης, ώστε να περιοριστούν οι στρατηγικές εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε τη στήριξή του στην καθαρή μετάβαση και την απανθρακοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας. Οι ηγέτες ενημερώθηκαν επίσης για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει μέσα στον Ιούλιο προτάσεις για την αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), καθώς και για τη στήριξη ενεργοβόρων βιομηχανικών κλάδων. Τέλος, πραγματοποιήθηκε στρατηγική συζήτηση για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες, με το θέμα της ανταγωνιστικότητας να παραμένει ψηλά στην ατζέντα των επόμενων ευρωπαϊκών συνόδων.

«Ζούμε σε έναν κόσμο λύκων»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων εμπορικών ανισορροπιών με την Κίνα, επιδιώκοντας ωστόσο να αποφύγουν μια ανοιχτή εμπορική σύγκρουση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Ζούμε σε έναν κόσμο λύκων τώρα. Δεν ζούμε πλέον σε έναν κόσμο ροζ πόνι και ουράνιων τόξων», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico. Κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι «27» εξέφρασαν την ανησυχία τους για το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο, το οποίο πλέον ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ημερησίως. Παράλληλα, ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες απέναντι στον ανταγωνισμό επιδοτούμενων κινεζικών προϊόντων, ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται από την Κίνα για κρίσιμες προμήθειες, όπως οι σπάνιες γαίες και ορισμένα στρατηγικά εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες έδωσαν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την ενίσχυση του υφιστάμενου «οπλοστασίου» εμπορικής άμυνας και να παρουσιάσει σχετικές προτάσεις το προσεχές διάστημα. Στόχος είναι η καλύτερη προστασία ευρωπαϊκών κλάδων, όπως η χημική βιομηχανία και οι πράσινες τεχνολογίες, απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές και κρατικές επιδοτήσεις.

Παρά την αυξανόμενη πίεση, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι σε μια επιθετική προσέγγιση. Η θέση που κυριαρχεί είναι ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εξαρτήσεις της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις παραμένουν εμφανείς εντός της Ένωσης. Χώρες όπως η Δανία ζητούν πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Κίνα, ενώ άλλες, όπως η Ισπανία, υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, η κοινή διαπίστωση είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να αγνοεί τις προκλήσεις που δημιουργεί η κινεζική οικονομική ισχύς για τη βιομηχανική και στρατηγική της αυτονομία.

Σκληραίνει η στάση της Ευρώπης απέναντι στο Πεκίνο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ζήτησαν από την Κομισιόν να προτείνει αυστηρότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της οικονομικής ισχύος της Κίνας, με τη Γερμανία να υιοθετεί σκληρότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Politico, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να αξιολογήσει το σύνολο των εργαλείων εμπορικής άμυνας της ΕΕ και, «τελικά», να καταλήξει σε νέα μέσα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το μπλοκ διαθέτει ό,τι «χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και να μειώσει τους κινδύνους», σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Οι ηγέτες επιθυμούν παράλληλα η Επιτροπή να συνεχίσει τη συνεργασία με το Πεκίνο. Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Wang Wentao, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου για συνάντηση με τον επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς.

«Όλοι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε μέτρα για να μειώσουμε την εξάρτησή μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ στο Politico μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Οι επιδοτήσεις που παρέχονται στην Κίνα δεν είναι δίκαιες. Χρειαζόμαστε μια απάντηση σε αυτό. Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει μέτρα και θα συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα», πρόσθεσε. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα «επείγον ζήτημα».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχείρησε να διαπιστώσει κατά πόσο οι ηγέτες της ΕΕ είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν κινεζικά αντίποινα, καθώς η Ένωση προσπαθεί να προστατεύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία από τα φθηνότερα κινεζικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με δεύτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, θα υπάρξει «βραχυπρόθεσμη ανάλυση των υφιστάμενων εργαλείων και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά», ενώ η ανάπτυξη νέων εργαλείων θα απαιτήσει χρόνο τόσο για την υλοποίησή τους όσο και για την έγκρισή τους μέσω της νομοθετικής διαδικασίας.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση της Συνόδου Κορυφής δήλωσαν ότι ενισχύεται η συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών υπέρ της ενίσχυσης της εμπορικής άμυνας της ΕΕ και της ανάπτυξης νέων μέσων προστασίας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στο στόχαστρο οι κινεζικές επιδοτήσεις

Το πρόβλημα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ότι η Κίνα έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό παραγωγό σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως τα αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούσαν παραδοσιακά ισχυρό πλεονέκτημα της Ευρώπης.

Τα προϊόντα αυτά διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά σε τιμές με τις οποίες οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις σε ολόκληρους βιομηχανικούς κλάδους.

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες απέναντι στον ανταγωνισμό επιδοτούμενων κινεζικών προϊόντων, ενώ η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται από την Κίνα για κρίσιμες προμήθειες, όπως οι σπάνιες γαίες και ορισμένα στρατηγικά εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας.

Η εντολή στην Κομισιόν αφορά την ενίσχυση του υφιστάμενου «οπλοστασίου» εμπορικής άμυνας και να παρουσιάσει σχετικές προτάσεις το προσεχές διάστημα. Στόχος είναι η καλύτερη προστασία ευρωπαϊκών κλάδων, όπως η χημική βιομηχανία και οι πράσινες τεχνολογίες, απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές και κρατικές επιδοτήσεις.

Παρά την αυξανόμενη πίεση, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι σε μια επιθετική προσέγγιση. Η θέση που κυριαρχεί είναι ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εξαρτήσεις της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις παραμένουν εμφανείς εντός της Ένωσης. Χώρες όπως η Δανία ζητούν πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Κίνα, ενώ άλλες, όπως η Ισπανία, υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, η κοινή διαπίστωση είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να αγνοεί τις προκλήσεις που δημιουργεί η κινεζική οικονομική ισχύς για τη βιομηχανική και στρατηγική της αυτονομία.