Οι Τσατσαρωνάκηδες ξαναζεσταίνουν τους φούρνους στον Κατσέλη
Ένα από τα αναμενόμενα comebacks στον χώρο της αρτοποιίας φαίνεται πως ετοιμάζεται στις Αχαρνές. Εκεί βρισκόταν για πολλά χρόνια η παραγωγική βάση του Κατσέλη. Στον συγκεκριμένο χώρο, η κρητική αρτοποιία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ ετοιμάζεται να δώσει νέα ζωή στο παλιό εργοστάσιο, μετατρέποντάς το σε μονάδα παραγωγής παξιμαδιών και ειδών αρτοποιίας. Το νέο επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ανέρχεται σε 14,31 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να λαμβάνει επιχορήγηση ύψους 4 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού και στη δημιουργία της νέας παραγωγικής μονάδας στις Αχαρνές. Η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου αναμένεται έως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Τα φώτα στις ελληνικές τράπεζες στο Greek Day της BNP στο Παρίσι
Δυναμικό «παρών» στο Greek Day της BNP Paribas στο Παρίσι θα δώσουν αύριο, 16 Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες έχουν μπει και στην περίοδο διανομών μερισμάτων (σήμερα ξεκινούν οι καταβολές από Eurobank και Εθνική), με προοπτικές υψηλότερων επιστροφών στους μετόχους από τα φετινά κέρδη και εφεξής, όπως αναμένεται να πουν και στους επενδυτές στο Παρίσι. Μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, οι τραπεζίτες θα ερωτηθούν και για τα οφέλη που αναμένουν στα έσοδα από τόκους, αφού συνυπολογιστεί η αύξηση του κόστους των καταθέσεων. Προφανώς το ταμείο θα είναι συν, αλλά το ουσιαστικό είναι αυτό που αναμένεται να επισημάνουν οι τραπεζίτες στους επενδυτές. Ότι η αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και στο 2,50%, δεν αναμένεται να επηρεάσει την πιστωτική επέκταση, η οποία προβλέπεται να κινηθεί φέτος με ρυθμό κοντά στο 8%-9%.
Με πρόσθετο πλεονέκτημα ότι το ποσοστό δανείων προς καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε μόλις 60% του ΑΕΠ, όταν ο δείκτης στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνάει και το 100%. Στο επίκεντρο των επαφών με τους επενδυτές στο Παρίσι θα βρεθούν και τα σχέδια ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών σε τομείς προσοδοφόρους σε προμήθειες, μετά τις εξαγορές στις οποίες προχώρησαν πέρυσι οι τράπεζες, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων τους. Ο λόγος γίνεται κυρίως για τους asset management και bancassurance. Στο asset management έχει καταγραφεί ράλι την τελευταία τετραετία από τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες έχουν ανεβάσει το ποσοστό των υπό διαχείριση κεφαλαίων από το 8% στο 11%. Υπάρχει, όμως, ακόμη μεγάλο περιθώριο ανόδου, αν τα επίπεδα αυτά συγκριθούν με την Πορτογαλία ή την Ισπανία, όπου τα κεφάλαια του asset management κινούνται σε ποσοστό 20%, και καμία συζήτηση για την Ιταλία, όπου μιλάμε για ποσοστά 60%-70%. Όσο για το bancassurance, τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα ανέρχονται στο 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 5%-8% σε συγκρίσιμες χώρες.
Το asset της Εθνικής Ασφαλιστικής για την Πειραιώς και τα επόμενα σχέδια
Έσοδα 110 εκατ. ευρώ μαθαίνω ότι θα συνεισφέρει φέτος η Εθνική Ασφαλιστική στα έσοδα από προμήθειες της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος είναι η συμβολή να φτάσει στα 210 εκατ. το 2030. Η Πειραιώς θα τερματίσει μέχρι το τέλος του έτους τις συνεργασίες που έχει στις ασφάλειες με την Ergo και την NN, παραμένει, όμως, ανοιχτό, να συμφωνηθεί αν θα συνεχιστεί κάποια συνεργασία σε επιλεκτικά προϊόντα. Το focus της Πειραιώς, πάντως, παραμένει στην ενσωμάτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής και στη μακρά διαδικασία που απαιτείται για να λάβει το καθεστώς του Δανέζικου Συμβιβασμού. Η υιοθέτηση του εποπτικού μηχανισμού Danish Compromise, σε σχέση με την εποπτική μεταχείριση της συμμετοχής της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα μειώσει την κεφαλαιακή επίπτωση της εξαγοράς της ασφαλιστικής σε λιγότερο από 100 μονάδες βάσης.
Τα προαπαιτούμενα, ωστόσο, είναι πολλά, εξ ου και ο μακρύς χρόνος -υπολογίζεται διετία- που θα απαιτηθεί για να έχει νέα από το «δανέζικο μέτωπο» η Πειραιώς. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει τα assets της Εθνικής Ασφαλιστικής να φτάσουν στα 6 δισ. ευρώ, από 4,5 δισ. που είναι σήμερα, το Risk Management της ασφαλιστικής να ενσωματωθεί σε αυτό της Πειραιώς και η τελευταία να λάβει από την ΕΚΤ καθεστώς χρηματοοικονομικού ομίλου (financial conglomerate), δηλ. ομίλου που παρέχει τραπεζικές, ασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες. Ύστερα από αυτά, στόχος είναι να εγκριθεί το καθεστώς Danish Compromise, το οποίο επί του πρακτέου θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια για την Πειραιώς. Και τότε η Πειραιώς θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για εξαγορές. Η στήλη σπεύδει να προαναγγείλει και άλλες εξαγορές στον χώρο των ασφαλιστικών. Σήμερα το buffer της Πειραιώς για εξαγορές ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η διοίκηση της τράπεζας -κόντρα στο ρεύμα- δηλώνει ότι η Πειραιώς θα επικεντρωθεί φέτος στην εγχώρια αγορά και δεν έχει στο στόχαστρο εξαγορές. Και αφού η προσοχή της δεν αποσπάται από στόχους εξαγορών, θα πρέπει να αναμένονται πολύ υψηλές επιδόσεις στην πιστωτική επέκταση.
Τι σηματοδοτεί η συνεργασία της Visa με την Open AI
Βαθύτερα απ’ ό,τι το διαδίκτυο ή η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων θα μεταμορφώσει το εμπόριο η Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό διαφαίνεται από την κίνηση της Visa να προχωρήσει σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ΑΙ παγκοσμίως, την OpenAI, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Visa Payments Forum στο Σαν Φρανσίσκο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η Visa εστιάζει στην επέκταση ασφαλών δυνατοτήτων πληρωμών σε νέα ψηφιακά περιβάλλοντα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι δυνατότητες πληρωμών της Visa θα ενσωματωθούν στις εμπειρίες της OpenAI, παρέχοντας σε προγραμματιστές και εμπόρους έναν απλοποιημένο τρόπο αποδοχής πληρωμών με Visa, που εκκινούνται από agents. Σε συνεργασία με την OpenAI, η Visa θα παρέχει το υποκείμενο δίκτυο, την τεχνολογία tokenization και τις δυνατότητες διαχείρισης κινδύνου που υποστηρίζουν αξιόπιστες και ασφαλείς συναλλαγές. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται εντός σαφώς καθορισμένων δικαιωμάτων χρήστη, πολιτικών και ελέγχων, όπως όρια δαπανών, κατηγορίες εμπόρων ή απαιτούμενες εγκρίσεις. Οι συναλλαγές θα χρησιμοποιούν tokenized κάρτες Visa, καθώς και έλεγχο εξουσιοδότησης και ανίχνευση απάτης σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας ώστε οι νέες εμπειρίες πληρωμών με Τεχνητή Νοημοσύνη να διατηρούν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και προστασίας του καταναλωτή. Visa και OpenAI θα διερευνήσουν επίσης από κοινού μια σειρά εφαρμογών για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εμπειριών για προγραμματιστές που υποστηρίζονται από το Codex, καθώς και πιο αυτοματοποιημένων και διαδραστικών ροών εργασίας, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται σε βασικό interface για ψηφιακές αλληλεπιδράσεις.
Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην Black Sea Trade and Development Bank
Αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο η Παρευξείνια Τράπεζα (Black Sea Trade and Development Bank – BSTDB) κατά 816 εκατ. ευρώ και η χώρα μας συμμετέχει στην αναλογία της. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καλείται να τοποθετήσει 135 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 117.744 μετοχές και στο 16,6% της συμμετοχής της. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή γίνεται με την καταβολή του 30% σε μετρητά και το υπόλοιπο 70% με συνυποσχετικό καταβολής, όταν το απαιτήσει η τράπεζα. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταβάλει περίπου 40,6 εκατ. ευρώ με μετρητά και τα υπόλοιπα 94,8 εκατ. ευρώ υπόκεινται στην πρόσκληση καταβολής από τη διοίκηση της Τράπεζας. Σημειώνεται ότι η καταβολή των 245 εκατ. ευρώ με μετρητά από τους μετόχους-κράτη θα γίνει σε 7 ετήσιες δόσεις μέχρι και το 2034. Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην BSTDB με ποσοστό 16,6% η καθεμία. Ακολουθούν η Ρουμανία με 14,1% και η Βουλγαρία με την Ουκρανία, που κατέχουν 13,6% η καθεμία. Με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Μολδαβία και Γεωργία.
Η φετινή αγωνία για το βρετανικό last minute στον τουρισμό
Η έρευνα της Βρετανικής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) το είχε προβλέψει: οι Βρετανοί φέτος θα κάνουν τις κρατήσεις των διακοπών τους κυριολεκτικά τελευταία στιγμή. Και οι Έλληνες ξενοδόχοι κρατούσαν την ανάσα τους από την αγωνία. Ευτυχώς, την περασμένη εβδομάδα οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και η αγορά άρχισε να κινείται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν αισθητή αύξηση στις κρατήσεις και στα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες κλείνουν πλέον διακοπές για άμεση αναχώρηση, επιβεβαιώνοντας την τάση του «βλέποντας και κάνοντας» που κυριαρχεί φέτος στην ευρωπαϊκή αγορά. Για την Ελλάδα, τα νέα μόνο αδιάφορα δεν είναι. Η χώρα παραμένει σταθερά στο Top 3 των προτιμήσεων των Βρετανών, μαζί με την Ισπανία και την Τουρκία, σε μια αγορά που πέρυσι έφερε σχεδόν 4,9 εκατ. επισκέπτες και 3,74 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων. Με άλλα λόγια, οι κρατήσεις που καθυστέρησαν να εμφανιστούν δεν χάθηκαν, απλώς ήρθαν αργότερα. Βέβαια, οι ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη λόγο να πανηγυρίζουν. Ο Αύγουστος εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, ενώ πολλές οικογένειες συνεχίζουν να περιμένουν καλύτερες προσφορές πριν πατήσουν το κουμπί της κράτησης. Ωστόσο, το μήνυμα από τη βρετανική αγορά είναι σαφές: οι Βρετανοί δεν εγκαταλείπουν τις διακοπές τους. Απλώς τις κλείνουν στο… παραπέντε.
Η πίεση της Diana Shipping φέρνει αναπροσαρμογές στη στρατηγική της Genco
Η Genco Shipping & Trading προχωράει σε αναπροσαρμογή της στάσης της απέναντι στον μηχανισμό άμυνας «poison pill», δηλώνοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού της διάρκειάς του και θα παραμείνει ανοιχτή σε πιθανές προτάσεις εξαγοράς από τρίτους επενδυτές. Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης από την Diana Shipping, η οποία έχει αποκτήσει σημαντική μετοχική θέση στην αμερικανική εταιρεία και επιδιώκει αλλαγές στη στρατηγική και τη διοίκηση. Η ελληνική ναυτιλιακή έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί, ενώ συνεχίζει να ασκεί πίεση για μια πιο «ανοικτή» διαδικασία διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά της, η Genco Shipping & Trading υποστηρίζει ότι το μέτρο προστασίας ενεργοποιήθηκε ως έσχατη λύση απέναντι σε επιθετική κίνηση και όχι ως μόνιμος μηχανισμός αποκλεισμού πιθανών προσφορών. Παράλληλα, η διοίκηση επισημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να αξιολογήσει οποιαδήποτε πρόταση αντανακλά την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων και περιλαμβάνει εύλογο premium ελέγχου. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται να διαδραματίζουν και οι θεσμικοί σύμβουλοι ψήφου, όπως η Institutional Shareholder Services, οι οποίοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη μακροχρόνια χρήση του «poison pill», θεωρώντας ότι ενδέχεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για δυνητικούς επενδυτές. Την ίδια στιγμή, η Diana Shipping συνεχίζει να πιέζει για αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Genco, διατηρώντας μέρος των υποψηφιοτήτων της εν όψει της γενικής συνέλευσης, παρά τις αναπροσαρμογές στη στρατηγική της.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον Αναπτυξιακό και στο καθεστώς των «Μεγάλων Επενδύσεων»
Δεκαπέντε ημέρες πριν από την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων (;) στο καθεστώς των «Μεγάλων Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, έφεραν αλλαγές στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Αν και για τις αλλαγές αυτές επικαλείται γνωμοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, εντούτοις είναι προφανές ότι βάζει… το κάρο μπροστά από το άλογο. Εκτός και αν τελικά τα επενδυτικά σχέδια δεν υποβληθούν στις 30 Ιουνίου 2026, όπως ορίζει η αρχική προκήρυξη του καθεστώτος, και υπάρξει παράταση. Για το τελευταίο είναι ο κανόνας στον αναπτυξιακό νόμο να δίνονται παρατάσεις. Για παράδειγμα, στις προηγούμενες προκηρύξεις δόθηκαν παρατάσεις έως και 4 μήνες. Οι αλλαγές που έρχονται είναι σημαντικές. Αλλάζει ο πίνακας των δικαιολογητικών σε μεγάλο βαθμό, ενώ επιπλέον έρχονται και αλλαγές στην υλοποίηση του καθεστώτος. Για παράδειγμα, εκ των υστέρων προστίθεται η δυνατότητα ένα επενδυτικό σχέδιο να περιλάβει την επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων (επιχειρηματικών εγκαταστάσεων), που έχουν παύσει τη λειτουργία τους. Μάλιστα, η απόφαση ορίζει ότι η αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, πρέπει να καλύπτει ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Μία άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι η αρχική προκήρυξη όριζε ότι τα ενισχυόμενα κόστη απόκτησης εξοπλισμού μέσω μίσθωσης ενσώματων παγίων (leasing) πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τρία χρόνια για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ). Τώρα ο όρος αυτός αλλάζει και πρέπει στο τέλος της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, αυτά να περιέρχονται στην κυριότητα του μισθωτή.
«Στην πρίζα» και οι δυτικές Κυκλάδες
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους πρόκειται να ενσωματωθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα τα υπόλοιπα τρία νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος), ώστε πλέον να πάψει να είναι ηλεκτρικά αυτόνομο όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για το 1ο τρίμηνο του έτους, σε φάση κατασκευής βρίσκονται και τα έργα για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Σαντορίνης, με συνέπεια μέσα στο έτος να ολοκληρωθεί συνολικά η τέταρτη και τελική φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων. Υπενθυμίζεται ότι στα επόμενα πρότζεκτ του ΑΔΜΗΕ, εμβληματική θέση έχει η διασύνδεση των δύο τελευταίων νησιωτικών συμπλεγμάτων (Δωδεκανήσων και νησιών του Βορείου Αιγαίου), η χρηματοδότηση της οποίας μάλιστα αποτελεί έναν από τους βασικός λόγους που ο Διαχειριστής προχωράει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στον διαγωνισμό για τα καλώδια της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κορίνθου – Κω, βρίσκεται υπό αξιολόγηση η προσφορά που έχει υποβληθεί. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για την κατασκευή των καλωδίων υψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος Θράκη–Λήμνος, Κως–Ρόδος, Λέσβος–Λήμνος, Λέσβος–Χίος, Ρόδος–Κάρπαθος, Αλιβέρι (GIS)–Σκύρος, Σάμος–Κως, Σκύρος-Λέσβος, Χίος-Σάμος, Αίγινα–Μέγαρα και Κεφαλονιά-Κυλλήνη.
«Στο φουλ» οι εξαγωγές ρεύματος
Παγιώνεται ο ρόλος της χώρας μας ως τροφοδότη της ευρύτερης περιοχής με ηλεκτρική ενέργεια, με τις καθαρές εξαγωγές στο πρώτο 4μηνο να κινούνται σε 12πλάσια επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2026 οι εκροές άγγιξαν τις 3.512 Γιγαβατώρες, όταν πέρυσι κινούνταν στις 286. Αν και βασική αιτία για την τεράστια διαφορά είναι το ότι πέρυσι το δίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος ήταν εκτός λειτουργίας το καλώδιο Ελλάδα – Ιταλία (με την Ιταλία να αποτελεί βασικό εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα), το γεγονός αυτό δεν αναιρεί ότι διευρύνεται συνεχώς η εγχώρια παραγωγή που «οδεύει» εκτός συνόρων, καθώς καταγράφεται ενίσχυση του ισοζυγίου όλους τους μήνες του 2026. Πρόκειται για μία εξέλιξη που οφείλεται στην ολοένα μεγαλύτερη στροφή στις ΑΠΕ του εγχώριου ενεργειακού μείγματος σε σχέση με όμορες αγορές, όπου η συμμετοχή «γερασμένων» μονάδων άνθρακα αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Έτσι, η Ελλάδα έχει «γυρίσει» την τελευταία διετία σε «καθαρές» εξαγωγές προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προστέθηκαν στις εκροές προς την Ιταλία. Στον αντίποδα, η χώρα μας είναι καθαρά εισαγωγική σε σχέση με την Αλβανία (στο μείγμα της οποίας κυριαρχούν τα υδροηλεκτρικά) και με την Τουρκία (όπου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής δεν επιβαρύνεται από δικαιώματα CO2).
Η μάχη των λυμάτων και οι αποφάσεις που πάνε για το 2027
Με ένα νέο κύμα υποχρεώσεων που φέρνει η αναθεωρημένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα αστικά λύματα θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα καλείται να επεκτείνει τις υποδομές επεξεργασίας λυμάτων σε εκατοντάδες μικρότερους οικισμούς και παράλληλα να περάσει σε μια νέα εποχή αξιοποίησης του ανακτημένου νερού. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται περίπου 320 οικισμοί, με πληθυσμό από 1.000 έως 2.000 ισοδύναμους κατοίκους, οι οποίοι σήμερα δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές επεξεργασίας λυμάτων. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αναδεικνύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των σχετικών υποχρεώσεων και ανεβάζει τον πήχη για τα κράτη-μέλη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει ήδη στην καταγραφή των αναγκών και στην κοστολόγηση των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν, ενώ στις αρχές του 2027 αναμένεται να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο που θα ενσωματώσει τη νέα οδηγία στο εθνικό δίκαιο. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα ενός πολυετούς σχεδίου που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες των περίπου 320 οικισμών που σήμερα παραμένουν εκτός του συστήματος επεξεργασίας λυμάτων και θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις έως το 2035. Η συζήτηση, ωστόσο, δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην κατασκευή βιολογικών καθαρισμών. Πηγές, μάλιστα, της αγοράς επισημαίνουν στη στήλη πως το στοίχημα δεν είναι πόσοι βιολογικοί κατασκευάζονται, αλλά το πόσοι λειτουργούν. Η νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση στρέφει το ενδιαφέρον στην επαναχρησιμοποίηση του νερού που παράγεται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, όταν η λειψυδρία και οι πιέσεις στους υδατικούς πόρους αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία.
Πάνω από 488.000 οι δικαιούχοι voucher διακοπών και κατασκηνώσεων από το κράτος
Όταν ακούει κάποιος τα αρκτικόλεξα Δ.Υ.Π.Α., Ε.Φ.Κ.Α. ή Ο.Π.Ε.ΚΑ., πάει συνήθως το μυαλό του προφανώς σε επιδόματα ανεργίας, συντάξεις κ.λπ. Ωστόσο, οι οργανισμοί αυτοί επιτελούν και έναν άλλον κοινωνικό ρόλο πέραν των παροχών αυτών. Και αυτός είναι τα vouchers που δίνουν κάθε χρόνο για πολύ φθηνές διακοπές και δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις. Προσθέτοντας η στήλη τους δικαιούχους τέτοιων προγραμμάτων για τη σεζόν 2026-2027, είδε ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό πλήθος δικαιούχων voucher, καθώς αυτό ξεπερνά τις 488.000. Έχουμε και λέμε: 333.000 δικαιούχοι voucher διακοπών για μισθωτούς και επιπλέον 25.000 για ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένους πρώην ΟΑΕΕ) από τη ΔΥΠΑ. Επιπλέον 23.000 voucher για διακοπές από τον ΟΠΕΚΑ. Συνολικά δηλαδή οι δικαιούχοι πάμφθηνων διακοπών ανέρχονται σε 381.000. Το πλήθος αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 10% των μισθωτών και των εγγεγραμμένων ανέργων της χώρας. Να ληφθεί εδώ υπ’ όψιν πως τα vouchers τα δικαιούται μεν ένας ασφαλισμένος, πλην όμως οι μειωμένες τιμές ισχύουν και για όλα τα μέλη της οικογενείας του. Που σημαίνει πως οι ωφελούμενοι είναι πολύ πάνω από τους δικαιούχους vouchers. Παραπέρα, 70.000 είναι θέσεις που καλύπτουν οι παιδικές κατασκηνώσεις της ΔΥΠΑ, 36.000 του ΕΦΚΑ και πάνω από 1.000 του ΟΠΕΚΑ. Η γιγάντια ανταπόκριση στο φετινό πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ, η οποία οδήγησε σε αύξηση 10% των δικαιούχων, δείχνει πως οι δράσεις αυτές έχουν -και με το παραπάνω- πέραση…
